augustus 12, 2020

Warm

Door Sylvia

dag 11 t/m 14 van onze reis.

9 t/m 12 augustus. Van Varennes-en-Argonne tot en met Ligny-le-Chatel

6 uur gaat de wekker, besloten vroeg te starten vanwege de warmte. Het kwik stijgt tot 38 graden en ons kwik nog een paar graadjes hoger. Zover is t gelukkig nog niet, eerst koffie zetten voor onze koffiepauze onderweg. Lekker wárm bakkie koffie! Geef mij maar ijskoffie 😉 

Na het banaantje springen we op fiets de frisse ochtend in. Tenminste…20 graden is fris voor deze dagen. 72 km verder, rond 11 uur waren we al op onze volgende bestemming, een stadscamping in Chalons-en-champagne. Oké in plaats van ijskoffie, champagne dan? Wel koud!

Tegenliggers

Namiddag een biertje op het terras van de camping. Daar zie ik ons welbekende boekje van de Sint Jacobsroute op het tafeltje naast ons liggen. Blijkt dat Eric en Ineke een deel van de route de andere kant oprijden. Een gezellig praatje met onze tegenliggers brengt ons ’s avonds weer een smakelijke verrassing! Zij hadden de blog Twotogo gelezen waarin onze “favoriete hete worstje” beschreven stonden. Laten ze nou net die avond te veel worstjes hebben gemaakt. Nog even en we hoeven helemaal geen boodschappen meer te doen. 

Eiland leven

Wat doe je als de warmte niet meer te harden is? Je zoekt een eiland op. Op aanraden van Eric en Ineke gaan we naar Arcis sur Aube uiteraard weer vroeg op pad. Daar heeft Ton en zijn vrouw op een eiland in de stad een camping omringd door een riviertje met een toegangsbrug tot hun terrein. Heerlijke plek om af te koelen in de rivier met een lekker Tarte de citron voor mij en een Merenque voor Niël. Ton heeft een zwak voor “pelgrims”. Hij rekent een speciaal tarief en je krijgt een heerlijk koud biertje van hem. Wat een schat!

95!

Het wil maar niet afkoelen. De kerkklok slaat zeven keer als we het dorp uitrijden. We hebben een lange dag voor de boeg. Op naar Ligny-le-Chalet. Garmin, onze navigatie geeft 95 km aan!

De eerste 30 km zitten er zo op. Net voor Troyes genieten we van een frans ontbijtje op een terras. Wat kan zo’n croissant toch” tres bien” zijn. En allé, daar gaan we weer. 

Anton Pieck

Als je door Troyes rijdt, is het alsof je door een boek van Anton Pieck bladert. Wat een sfeer! De huizen ademen geschiedenis. 

Bij km 60 een vroege lunch maar ook een powernap onder een boom op ons kleedje. De billen willen liggen. We zitten op dag 13 en we hebben ons laten vertellen dat het 2 weken duurt voordat de verhitte billen weer wat afkoelen. Hmmm dat zou dan onze “eerste verlichting” zijn als pelgrims.

Niël blij met z’n Cube Cross Hybrid

Tomatos

De laatste 35 km wordt een uitdaging. Niël met nog maar 10 km op zijn fietscomputer (wat niet alles zegt), de zon die ondertussen hoog aan de hemel staat, water wat bijna op is…. We zetten door, proberen de accu’s te wisselen omdat er op mijn accu nog meer kilometers gereden kunnen worden. Bij het neerzetten van de fietsen, breekt Niël z’n standaard af.

De moeheid, warmte, irritaties slaan toe. Oké, adem in adem uit en het hoofd koel houden. Hoe dan? Water tappen we bij de begraafplaats naast een kerkje. Gouden tip uit een fietsbijbel; daar is altijd water voor de plantjes. In elk dorp is er namelijk wel een kerkje. Maar waar zijn ze als je het heilige water nodig hebt?! … bij een groentetuin aan de weg…met kraan! safed bij the tomatos.

0!

De laatste 5 km laat de accu van Niël  “0” op de teller zien, net als we de heuvel nog over moeten. Arme Niël, puffend en hijgend hoor ik hem achter me de berg opklimmen. “Kom op Niël, je kan het, bijna daar, denk vast aan een koud biertje, even volhouden”: roep ik hem toe. En… hij kon het! What a day.

Dagje kantoor

Een leuke camping in Ligny-le-chatel mét goede WIFI. Ja ja, dat is belangrijk voor vandaag want ik moet nog even een ochtendje voor KLM achter de laptop. Een online Flight-Safety programma doorlopen zodat ik de laatste maanden nog mag vliegen. Voor degene die het nog niet weten, “Ik Vertrek”. Ik ga gebruik maken van de Vrijwillige Vertrek Regeling van KLM en dat betekent dat ik per 1 deccember uit dienst ga. Moeilijk beslissing? JA!!! Ik heb het 27,5 jaar met heel veel plezier gedaan. Maar het is tijd voor onze nieuwe toekomst in Spanje. 

Rumbo

Deze fietsreis is een symbolische reis: Rumbo del Destino (onderweg naar de toekomst). We nemen jullie graag mee op onze reis en naar onze bestemming Vejer de la Frontera waar we onze B&B “Patio de Vejer” gaan realiseren. Een plek onder de zon, in het mooiste witte dorp van Andalusië waar we iedereen van harte welkom heten. Maar daarover later meer.

Coolman

Ondertussen is de warmte verdreven door een onweersbui. Zo zie je maar, het komt altijd weer goed.