februari 25, 2022

Viva la Patio

Door Sylvia

Iedere dag gebeurt er iets op de patio, viva la patio. Geen stilstand meer maar vooruitgang. Wat worden we hier blij van 🙂 Het leven op de bouwlocatie bevalt ons goed… tot nu toe. Er is volop rumoerigheid, gezelligheid, stoffigheid, gekkigheid, levendigheid en bepaald geen luiigheid.

Mannen van Staal

Na het budgetgesprek met de bouwer en architect wordt de bouw weer gestart. Materialen worden besteld, allereerst voor de fundering. De mannen van staal komen een week later kilo’s staal de patio in dragen. De dagen daarna maken ze er een stevige fundering van.

Mannen van Beton

De mannen van beton volgen enkele dagen later. Ze blijven enigszins op afstand. Niet dat ze daar zelf voor kiezen maar ze zijn te groot. Dat wil zeggen de betonwagens zijn te groot. Voorbereiding is het halve werk dus de buizen worden neergelegd en aan elkaar gekoppeld. Honderdtien meter buis gaat er voor zorgen dat wij 30 ton beton in de patio krijgen.

Eigenwijs beton

Tenminste dat is de bedoeling. Na het wisselen van wagen één naar wagen twee droogt het beton gedeeltelijk in de buis. Er volgt een hoop geschreeuwd en geren van de mannen. De stukken slang worden losgekoppeld, de straat ligt vol met beton maar uiteindelijk hebben ze alles onder controle. Het beton stroomt weer door de buizen de patio in.

Deel 2

De mannen van beton gaan we zeker terug zien. Deel twee van de patio wordt op het moment van schrijven afgegraven. Ook daar komen nog twee kamers, dus ook een fundering met nog meer beton. Dan nog de verdiepingsvloeren en de dakterrassen. Het wordt nog wel spannend of de Nisperoboom het gaat redden. Er moet ruim een meter naar beneden naast de boom afgegraven worden.

Kamer Barrial Uno

In het weekend, terwijl ik de plantjes water geef, geeft Niël meerdere keren het beton water. Met het verschil dat er bij mij iets groeit en bij Niël iets uithard. We genieten even twee dagen van de rust en de zon in de patio. Onze stoeltjes zetten we neer in de kamer met natuurlijk airco. We zitten weer iets dichter bij de zon, 50 cm hoger om precies te zijn.

Stop!!

De week erna starten ze met metselen. De eerste rij stenen worden uitgemeten. Stop! “We willen dit muurtje toch nog een beetje anders”. Dat is het voordeel als je op de bouwplaats woont. Zo verzetten we in de eerste week twee muurtjes om de kamers iets ruimer te maken.

Barrial Uno en Santiago Uno

Eind van de week zijn er twee beneden kamers opgemetseld. Op beide kamers komt nog een verdieping. Het gaat nu echt vorm aannemen. We hebben er alle twee zoveel lol in. Eindelijk wordt er neergezet waar we zoveel over hebben aan- en uitgedacht.

Uitdaging

Ik zeg tegen Niël: “wat bijzonder dat we dit eigenlijk gewoon doen”. Het voelt zo natuurlijk en we staan er alle twee heel relaxt in. Wanneer er iets moet veranderen of aangepast wordt, kruipen we achter de laptop, bestuderen de tekeningen van Niël en zoeken we een oplossing.

Het proces

Ik ben zo benieuwd hoe het er straks uitziet als het klaar is. Maar eerlijk gezegd geniet ik ook van het proces en dat is een nieuwe ontdekking bij mezelf. Niël doet dat altijd al omdat hij een ‘creater’ is. Het proces van een beeld maken is veel meer dan wat in een stuk hout hakken.

Bijbeunen voor de Belgen

Ondertussen is Niël bezig met een klus voor Belgische eigenaren van een B&B twee dorpen verderop. Houten kozijnen met een afdak voor hun entree. De werkmannen op de patio zijn onder de indruk van Niël’s timmerwerk. Ernesto, een van de werkmannen zegt: “Ik weet bij wie ik moet zijn als ik nog een timmerman nodig heb”. Mooi compliment toch?

Mi favorito José

De architect komt regelmatig langs om het werk te zien en te bespreken. Maar ook via de mail en whatsapp hebben we veel contact. Hij komt al tevoorschijn in ‘mijn favoriete personen’ 🙂

Viva la vida

Buiten het werk genieten we ook volop van de leuke mensen, het heerlijke weer en de mooie omgeving. Zo gaan Anne, Carolien en ik een dagje de bergen in voor een heerlijke wandeling. We genieten van een lekkere lunch met Paul en Carolien (twee ex-klmers). Tapas met een wijntje bij Bernadette en Alexander, waar we gezellig bijpraten. Een wandelingetje door het dorp doen we regelmatig. In Conil vieren de verjaardag van Carolien buiten in het zonnetje. We hebben een verkleed feestje waar we weer eens heerlijk kunnen dansen. Viva la vida, Leef het leven. En dat gaat hier in Spanje heel makkelijk.