september 5, 2020

Tour de France!

Door Ni- el

Onze tour door Frankrijk zit er bijna op! Nog een paar kilometers en we zijn in ons geliefde Spanje. Maar voor dat het zover is doen we eerst nog een etappe van de Tour de France, de echte. Voordat ik daar over vertel, en over onze eerste Spaanse kilometers moeten we eerst nog slakken overwinnen en een nieuw snelheidsrecord vestigen…

zondag 30 augustus, van Plaisance naar Pau, 74 km

maandag 31 augustus, van Pau naar Tardets-Sorholus, 67 km

dinsdag 1 september, wasdag

woensdag 2 september van Tardets naar Saint Jean Pied de Porte, 54 km

Brr

We vertrekken van de plek waar Syl zo lekker zat te schrijven aan haar blog. De ochtend is nat en koud. We gebruiken even een zitje bij het restaurant om koffie te maken, Syl maakt ontbijt, ik ruim de tent op. Op naar Pau!

6 september start de Tour…

In Pau – leuk om doorheen te fietsen – zie ik een bord met ‘Start van de Tour de France op 6 september’. ‘Leuk’ zeg ik. ‘We zijn net te vroeg’.

We zoeken en vinden de stadscamping aan de rand van Pau. Staan helemaal aan het eind, het laatste plekje van de camping. Niet omdat het zo druk is maar daar is het heerlijk rustig. En… een hoek met bomen en een hek; voor onze Tarp. We verwachten nog een laatste bui. En die komt… Slakken zijn dol op vocht en ruiken ook hoe lekker er gekookt is. In no time zitten ze overal. Hoe zei Syl het? ‘Iiieeuuuw’ of zo… en dat was t! Na alle slakken terug te hebben ‘gezet’ achter het hek konden we rustig eten. Had ik al verteld dat er ook één in mijn schoen zat? Ik voelde iets met mijn teen… toen met mijn hand… Geef mij maar een kikker. Ze schijnen zalf te maken van SlakkenSlijm. Alleen het woord al, ‘Iiieeuw’.

Nieuw asfalt…60!

Maandag doen we de Tour-etappe van Pau naar Laruns! Blijkt dat we precies hetzelfde traject fietsen. Ze volgen ook het Pelgrimspad. Hier en daar denken we een echte tourrenner te zien trainen, tot we ontdekken dat de tour al even geleden was gestart. Speciaal voor de grote hoeveelheden ‘pelgrims’ hebben ze vrijwel overal nieuw asfalt neergelegd. Het fietst heerlijk. Bergje af op een brede weg, duiken we naar beneden en vestigen we een nieuw record; 60 km per uur! Zoef… heerlijk. Ik dacht, ‘ik alleen’ maar ook Syl achter me tikte de 60 aan, stoere vrouw. De bewondering groeit met de dag. En die was al groot!

Massage

We komen aan op een heel rustige kleine camping a la ferme. We hebben best wat ‘klim’ in onze benen en besluiten een dagje te blijven. Of eigenlijk besluit ik dat… Syl wil zo snel mogelijk naar Spanje. Toch is ze ook blij met een dagje niet fietsen. Ik masseer haar benen… en ze voelt dat het een goed besluit is. 

Schoon en op

Rustdag, betekend; was en maintenance. En lekker koken. Syl tovert een heerlijke Chili sín carne, sín bonen maar cón linzen, lekker kaas en tortillachips er over… creatie van Syl. Kijk op de foto en zie hoe lekker! Op de Tarp ‘liggen we aan’. Eten zo uit de pan. Schoon op!

De laatste

Eén na laatste etappe in France. We rijden naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Startplaats voor vele Camino gangers. Lopers en fietsers. Een mooi stadje, maar ook erg toeristisch. Onze camping ligt midden in de stad tussen de stadsmuren en met prachtige platanen. Bruggetje over lopen en we zijn in het centrum. We hebben best trek, zien een leuk plekje aan het water maar alles sluit om 3 uur. Gelukkig is de Carrefour maar 600 meter lopen. Teleurstelling en vermoeidheid achterlaten en gaan. Salade met avocado, zalm, tomaat en… gesmolten geitenkaasje. En, ikke blij; een heerlijke vin rouge uit de regio. Laatste dag France, vive la France. Het is een mooi land met veel romantische plaatsjes. Maar wij hebben ons hart verpand aan España.

España

Het Spaanse land is prachtig, de taal muy rapido y bonita, de mensen super hartelijk. Eén van die hartelijke mensen is Daniël. Daniël ‘kreeg ik voor mijn verjaardag’ van Syl, 12 december 2018. Nou ja, ‘kreeg’, ik bedoel, ik kreeg een massage bij ‘Elefante’; de praktijk van Daniël. Nog geen 50 meter van mijn logeeradres op dat moment in Vejer. 

Amigo

Hij gaf de massage. Contact maken kan op vele manieren, soms zonder woorden, zoals nu. Het klikte en tot op de dag van vandaag zien we elkaar. Tennissen, drinken een biertje en eten tapas, bespreken de wereld, de vrouwen en de kunst. Kortom Daniël is een dierbare amigo geworden. 

Daniël

Toch nog even over Daniël, misschien iets voor jou… Naast masseur is hij ook ostheopaat, gestudeerd in Engeland en overal in de wereld zijn kennis opgedaan. Dit voorjaar afgestudeerd profesor Spaans. Zijn lessen zijn online en erg leuk. Helemaal afgestemd op jouw belevingswereld. Leuk om zo Spaans te leren, ik doe het ook! Schroom niet hem te bellen als je er over denkt om Spaans te leren. Zo, genoeg promotiewerk! Terug naar vandaag. 

Via de la Plata

We zien redelijk veel wandelaars en fietsers. Allemaal pelgrims onderweg naar Santiago. Wij hebben besloten niet helemaal naar Santiago te fietsen maar de ‘Via de la Plata’ (de zilverroute), de omgekeerde pelgrimsroute, te doen. Dit in verband met de tijd en ook omdat anders onze dijbenen niet meer in onze fietsbroeken passen.

8 to go

Ik heb nog 8 kilometer te schrijven voor we vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port de Spaanse grens over gaan. Eerst nog even inkopen gedaan bij de locale Carrefour. En we gaan weer. We verlaten France met 1.917 km achter de rug. Op zoek naar de grensovergang. Bij een benzinepomp blazen we onze banden weer op tot 3.5 bar en vragen waar de grens is. ‘Die is daar…achter jullie’ zegt de pompbediende in het Spaans. Jullie zijn hem net gepasseerd… Op naar de Vuelta!