november 16, 2020

Op naar Vejer

Door Sylvia

Dan is het zover! Laatste reis KLM gemaakt, uniform en koffer ingeleverd, iedereen nog even gezien, koffer gepakt voor Vejer en… off we go. Annick gaat gezellig mee.

Corona tijdperk

Annick kan haar lessen online volgen dus waarom in grijs-Nederland zitten terwijl het in zonnig-Vejer ook mogelijk is. Gelijk heeft ze. En ik vind dat natuurlijk erg gezellig. Annick is momenteel bezig met haar Minor Spaans aan de Hogeschool Utrecht. Niet dat ze ooit in Utrecht komt in dit Corona tijdperk. Best handig, haar keus. Ze kan volop haar taal oefenen in ons dorp. Hola, me llamo Annick, cómo estás?

Alles went

Annick en ik zijn sinds zondag 8 november in Vejer. Maandag 9 november zijn de nieuwe Corona maatregelen bekend gemaakt in Spanje. De avondklok is aangescherpt. Je mag vanaf tien uur ’s avonds tot zeven uur ’s morgens niet meer de straat op. En… we mogen niet meer de gemeente Vejer uit. Alles wordt ontregeld door Corona, zelfs de zon heeft zich de afgelopen dagen niet laten zien. Volgens mij stond dit niet in de nieuwe maatregelen.

Doordat de zon er niet is, moeten we verplicht koud douchen. Het appartement waar we nu verblijven heeft een watertank op het dak met zonnepanelen om het water te verwarmen. Tja als de zon niet schijnt… 🙁 Afharden maar, alles went!

Stuck, stucken, gestuckt

Niël heeft de afgelopen weken weer aardig wat gedaan. Hij is vooral aan het stucken, stucken en stucken. O nee, hij heeft ook een raam in de muur gemaakt waar ooit een deur heeft gezeten. Ons keukentje en de roomdivider tussen het slaapkamer- en woongedeelte heeft hij gemetseld. Nou zijn jullie misschien al een beetje nieuwsgierig hoe ons huisje eruit gaat zien. Dat blijft nog even een verrassing. Voor ons namelijk ook 🙂 Ik verklap alleen dat het een ‘Tiny-house’ wordt, una casa pequeña.

Tiny House maar dan anders

Een Tiny House staat normaal gesproken op wielen. Ons huis is niet verrijdbaar en 100 jaar oud. Maar Tiny is het! Wij gaan op de eerste verdieping wonen en dat is in het totaal 33 vierkante meter. O my god :-O hoor ik jullie denken, dat is echt klein!

Ja zeker, maar vergeet niet dat we in Spanje wonen. Wat heb je nodig? Eerlijk gezegd hebben we ook nog een terras, een logeerkamer, een opslagruimte, een schuur en natuurlijk de patio!

Klein, kleiner, kleinst

Vorig jaar zijn wij van een ruime eengezinswoning in Bleiswijk naar een appartement in het centrum verhuisd. Dit appartement is 70 vierkante meter en we vinden het heerlijk. We hebben een hoop moeten ruimen. Marketplace op Facebook was mijn beste vriend. Met enige praktische aanpassingen is het een gezellig huisje geworden. Nu de uitdaging om in Vejer ook een leuk plekje te maken. Eerst ons Tiny House en daarna de rest van de patio.

Bikkel

Zelf ben ik ook begonnen met helpen aan ons huisje. Wel even wat anders dan: “Wilt u Pasta of Kip?”. Het is nu: “Wil je de hamer of de moker?”. Ik begin met onze ’torentjes’. Bij het slopen van de binnenmuren zagen we dat het dak ooit verhoogd is. Tussen het plafond en de bestaande muren hebben ze een soort torentjes gebouwd ter ondersteuning van het plafond. We vinden het leuk om de verschillende renovaties in de tijd te laten zien.

Een beetje moderniseren en aanpassen aan onze tijd om het één geheel te laten zijn met de rest van de muur. Dus de oude voegen uitbikken met hamer/moker en beitel en daarna opnieuw voegen met kalk. Leuk werk hoor, maar behoorlijk zwaar voor een ongeoefende bouwvakker. ’s Avonds ben ik kapot en de volgende dag voel ik hoeveel spieren ik heb gebruikt. Petje af voor Niël die al heel veel werk verzet heeft in ons huisje.

Spaans ritme

Niël houdt het Spaanse ritme van de dag aan en dat bevalt mij ook goed. Om acht uur ’s morgens een stuk fruit, een kop koffie en dan aan de slag. Zowel letterlijk als figuurlijk 🙂 Om half elf een ontbijtje en daarna door tot twee uur. Dan maken we een warme maaltijd klaar en gaan rond drie uur weer verder. Wanneer de schemer inzet, rond zeven uur, leggen we onze materialen neer, ruimen nog wat op en is er weer een werkdag voorbij. Na een heerlijke douche (als de zon meewerkt), eten we nog een klein hapje. Dan komt de man met de hamer of moker langs… mijn nieuwe collega.

Weekend

En dan zit de eerste werkweek erop. Zaterdag gaan Annick en ik boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt. Ik neem mijn ‘oma-kar’ mee. Je kent ze wel, zo ééntje waar je vooral niet mee gezien wilt worden. Maar waar je hier wel erg blij mee bent want je gaat lopend boodschappen doen en de straten lopen niet bepaald waterpas. We shoppen de hele kar vol. ’s Middags komen Anne, Arco en Jesse even kijken naar onze vorderingen en drinken nog gezellig een biertje. Daarna lopen we naar hun huis. Anne heeft een heerlijke broccoli taart en tortilla gemaakt. Onder het genot van een wijntje, filmpje en gezelligheid helpen we graag haar heerlijke baksels op te eten.

Annick-poester

Jullie kennen allemaal het sprookje van Assepoester. Zij moest om twaalf uur terug zijn voordat haar koets weer in een pompoen zou veranderen. Wij voelen ons een soort Assepoester. De film is nog niet afgelopen maar om tien uur moeten we terug zijn, ons haasten voordat wij weer veranderen in… Onderweg verliest Annick haar schoen. Nu maar wachten of de Spaanse prins van Vejer alle meisjes van het dorp langs laat komen om zijn prinses te vinden… en ze leefde nog lang en gelukkig.

Vamos a la playa

Zondagochtend doet de zon zijn best. We rommelen alle drie wat aan. Annick doet haar work-out, Niël werkt nog wat in de patio, ik hang nog even een wasje aan de lijn. De zon roept: “kom naar het strand”, en dat doen we maar al te graag. Rond twee uur pakken we onze spullen, maken een picknick klaar en stappen in de auto. Niël gaat op de fiets en we ontmoeten elkaar op het strand. We genieten van de warme zonnestralen.

15 November en nog 25 graden, heerlijk. Aan het eind van de middag strijken we neer op een terrasje. Wel voor zes uur want dan sluit alles. Niël springt weer op z’n fiets en wij rijden terug. Vanaf het dakterras zien we de zon verdwijnen en voelen de warmte nog hangen. De eerste week zit erop.