augustus 21, 2020

Onderhoud

Door Sylvia

Dinsdagochtend, we zijn er weer helemaal klaar voor. We worden uitgezwaaid door Emile en Guda en krijgen nog een pakje ontbijtcrackers mee als noodrantsoen, de lieverds. De supermarkten zijn hier namelijk niet dik bezaaid.

De route, 55 km om weer even in te komen. De fietsen lopen gesmeerd na een “beurt” van Niël. Wij lopen weer gesmeerd na 2 dagen rust. Hoe belangrijk is het toch… onderhoud van fiets en mens.

+35

De tocht gaat zeer voorspoedig. Het weer is prima, bewolkt en niet te warm. Wel even de regenjassen aan voor een plaatselijk buitje. Niël start weer op de Eco stand en ik kan niet achterblijven. Straks in de bergen moet ik toch ook boven komen. Ook voor mijn benen is een beetje training wel nodig. Heuveltje op, heuveltje af, we gaan lekker. Koffie pauze op een kerkpleintje en de lunch weer op een ander kerkpleintje. Je zou er bijna gelovig van worden, Amen. 

We besluiten toch nog een camping verder te rijden, 35 km extra. Na de lunch voor mij wel op “Tour”, Niël nog even door op “Eco”. We passeren weer een kanaal, Canal de Berry, deze is slecht onderhouden, buiten gebruik. Toch jammer! Onderhoud, maakt het verschil. Einde dag weer 91 km op de teller. 

Mijmering

Woensdagochtend rond een uur of half negen zitten we weer op onze stoere Cubes. Wat een super fietsen zijn het toch. We hebben er veel bekijks mee. Ze hebben ons al zo’n 1200 km zuidelijker gebracht. Ook vandaag een route over de heuvels. Soms zak je weg in gedachtes als je zo aan het fietsen bent. 

Zo komt het dat ik aan onderhoud dacht in de persoonlijke sfeer. Onderhoud van mensen, onderhoud met mensen. Contact, goed contact, liefst met iedereen. Waarom lukt me dat niet altijd?

Heuvel op Heuvel af

Heuvel op Heuvel af. Contacten verwateren; levens veranderen. Conflicten ontstaan. Ik kan er niet goed tegen. Waarom gebeurt het (me) dan toch? Een gedachte waait me toe; je hebt altijd je aandeel in een ruzie. Wanneer een gesprek alleen om de schuldvraag gaat, is er éénrichtingsverkeer lijkt mij. Waar is dan de oplossing?

Helpt het de ander te begrijpen, te respecteren, juist wanneer hij of zij anders is; andere motivaties heeft, andere waarden? Het is uiteraard fijn als de ander jou begrijpt en waardeert! 

Hoe komt het toch dat wij mensen, of laat ik het bij mezelf houden, ik, in conflict kom met iemand. 

Aangenaam

Begrijpen en respecteren van elkaars ideeën en standpunten maakt de wereld een stuk aangenamer. Juist als je ergens anders over denkt. Ach… zo mijmer ik wat af. Weer 65 km zuidwaarts.

What goes up

Donderdagochtend maar weer eens vroeg uit de veren. 6.15 uur de wekker. 7.15 uur op de fiets met een temperatuur van 19 graden! Vandaag 3 weken onderweg. De eerste helling is behoorlijk, dat was de laatste afdaling van gister. What goes up, must come down (Isaac Newton), in ons geval andersom. Een zin die me vandaag een beetje te vaak voorkomt.

Hiep hiep hoera!

Na de eerste 20 km weer op Eco, menig klimmetje gehad, zijn we na 2 uur behoorlijk leeg. De accu gelukkig niet. Eerst een koffietje bij een Auberge, daar zingen we ‘lang zal ze leven’ voor Niël’s moeder. Gefeliciteerd Giny. En door op Tour. De wind wakkert aan en ook nog pal tegen. Windkracht 4/5 een helling af, gewoon blijven trappen anders val je stil. Dan heb ik het maar niet over berg op, grommm. De benen verzuren, wij worden stiller. Er moet “food” in. Stop bij de Boulangerie voor een heerlijk koffiebroodje. Een beetje suikers en gaan. Onderweg nog wat boodschappen inslaan want voorlopig geen supermarkt meer op de route en de voorraden raken op. 

Misdadigers

De route die we rijden zijn de oude pelgrimswegen richting Santiago de Compostela. De wegen worden al eeuwen bewandeld/gefietst. Een ieder die dit heeft gedaan heeft daar zo z’n redenen voor. Vroeger werden er ook misdadigers op pad gestuurd om te boeten. Onderweg zijn er nog steeds pelgrimshuizen waar je terecht kan voor een overnachting en/of een maaltijd. Onderhoud van de pelgrim, zal ik maar zeggen. Wij zijn geen misdadigers en voor zover ik weet hoeven we ook geen boetedoening te doen. Maar toch verzuurde benen vandaag…

Eind in zicht

Na weer 65 km vandaag komen we aan in Châtelus-le-Marcheix (in de buurt van Limoges).  Kleedje neer, lunchen en een siësta voordat we ons tentje opzetten. Alleen met onderhoud halen we het niet. Het draait ook om wilskracht, spierkracht en doorzettingsvermogen!

We volgen de oude Pelgrimswegen. Route rood, nr 1 en 2

dinsdag 18 augustus, 91 km van Couzon naar Chateau-Meillant

woensdag 19 augustus, 65 km van Chateau-Meillant naar Fougéres

donderdag 20 augustus 65 km Fougéres naar Chatelus-le-Marcheix