augustus 29, 2021

Ola de Calor

Door Sylvia

Dat klinkt best lekker toch. Het doet me denken aan een nieuwe smaak van Ola IJs. Maar nee, Ola de Calor betekent hittegolf. Donderdag tot en met maandag is het 38/39 graden, best warm. Landinwaarts zelfs rond de 45. Siësta is dan de beste remedie.

Bobbels

Voordat Ola om de hoek komt waaien is Niël druk bezig met de estuco in de kamer beneden. De douchevloer vertoont bobbeltjes en het droogt niet. Zijn conclusie: de vloerkoeling staat aan en de buitenlucht is warm, het verschil is te groot. Dus de oplossing is om de koeling uit te zetten.

Koeling uit, Ola aan

Wat een timing! Vloerkoeling uit, Ola aan. De temperaturen lopen dag na dag op en het is ’s maandags 29 graden binnen. Siësta de hele dag? De verleiding is groot maar we gaan door. Niël legt een rand van estuco dit geeft de vloer meer dimensie.

Een Estuco rand langs de oude tegelvloer

La Picolina

De temperatuur loopt ’s avonds terug tot een graad of 25. Zwoele zomeravonden met veel toeristen in het dorp. Ik kan er niet genoeg van krijgen. We besluiten onderdeel te zijn van de gezelligheid en belanden op het terras bij La Picolina voor een klein hapje. Een gezellig restaurantje met de tafeltjes op straat. Heerlijk eten en een gastvrije, Italiaanse bediening met humor.

Eten op straat

Tommie en Anne

Anne loopt voorbij met Tommie en drinkt nog een koffie met ons. We lopen nog even mee naar hun dakterras en zijn getuigen van een bijzondere maan. Hij kleurt rood terwijl hij achter Vejer zakt rond een uur of twee. Twee uur? Tja dat is het voordeel van een siësta ’s middags.

Zie de maan schijnt… rood

Avond Ronald Pasado

Hoogste tijd om wat af te spreken met Bernadette en Alexander die het super druk hebben met hun B&B. Maar gelukkig hebben ze Ronald, een vriend die hun ieder jaar in het hoogseizoen komt helpen. We gaan gezellig met z’n vijven eten bij La Posada. Leuk om Ronald te leren kennen. Het eten is ook hier voortreffelijk en de borden zijn opgemaakt als een schilderij. Niet zo gek want de plaatselijke kunstenaar Cándido is de chefkok.

Avondje Pasado

Completo

Petra en Ruud laten ons weten het leuk te vinden om een klein weekje langs te komen. Onze gastenkamer is nog niet klaar maar dat is geen probleem voor hun. Maar dat is het wel! Probeer maar eens in Augustus een kamer te vinden in ons dorp Vejer. Booking geeft aan dat alles vol is. Ik doe nog een poging om hier en daar te vragen maar helaas: Todo Completo.

Onze redding

Ik doe nog een laatste poging bij Bernadette en Alexander. Zij hebben een geweldige B&B Bonhómia, waar ik stiekem verliefd op ben. En wat denk je, ze hebben net een annulering gekregen! Wat een geluk. Kamer Karma wordt voor Petra en Ruud geboekt.

En door

Zo kan Niël doorgaan met de kamer. De schuifdeur maakt hij van de oude luiken die we bij onze José (de handelaar in oude materialen) op de kop getikt hebben. Het stenen wasbakje (oude voederbak) krijgt een plaatsje. De bevestiging van de kraan en de leidingen worden mooi weggewerkt achter een uitgeholde balk afkomstig uit het plafond. We zijn gek op recyclen maar dat hadden jullie vast al gemerkt 🙂

Inboedel erbij

Carlos en Darrel die we tijdens een wandeltocht ontmoet hebben (zie blog), hebben net een eigen huis in Vejer gekocht. Hemelsbreed misschien 100 meter van ons vandaan, drie/vier patio’s verderop. Als een huis in de verkoop een erfstuk is krijg je vaak de hele inboedel erbij. Ook dit huis van Carlos en Darrel is gemeubileerd. Ze vragen of wij nog een kijken willen nemen voordat het naar de sloop gaat. Dat willen wij natuurlijk wel.

Ongewenste gasten

Een bus vol nemen we mee terug naar de patio. 10 stoeltjes, 2 spiegels, 2 kastjes, een grote kledingkast, een rode, leren fauteuil en een ingelijste ‘Jezus’. Eerst moeten de bewoners, lees familie Houtworm, verdreven worden. Een effectieve manier is onder andere de brander erop zetten. Niël brand de omlijsting van de spiegel. Hete klus tijdens de hittegolf maar het resultaat is super leuk. Deze komt boven de wasbak in de gastenkamer.

Effectief en tactisch

De rest van de familie wordt uitgedreven met diesel. Ik moet zeggen dat ik ook niet blij word van de lucht dus ga maar een ommetje maken. Misschien ook een effectieve manier om in de toekomst ongewenste gasten uit de patio te krijgen. Haha, nee hoor, ik ken mezelf. Als gastvrouw zal ik altijd proberen een vriendelijke lach en woord klaar te hebben ook als de gasten niet helemaal aansluiten op ons concept. Wat zeg ik dat tactisch hè 🙂

Zondagochtend vroeg

Carlos helpt vertalen wanneer José Mari, onze architect komt. Zondagochtend 9 uur! Wat een tijd. We willen de laatste ideeën en wijzigingen met hem doornemen. En dat zijn er toch wel weer wat. Het switchen tussen het Engels en Spaans vraagt best wat van Carlos. Grappige momenten dat hij Engels tegen José en Spaans tegen ons praat.

Petra en Ruud

En dan komen Petra en Ruud aan voor vijf dagen. We vullen de dagen met eten, praten, eten, lachen, eten, flamenco show, eten, wandelen en… eten. Eten is hier een feestje zoals jullie misschien al begrepen hebben. De restaurants serveren goede kwaliteit. Meestal deel je alle gerechten met elkaar; para compatir. Zo kan je van de vele smaken genieten.

Koe als een chocolaatje?

Anne vertelde ons dat je bij Viña y Mar de beste Retinto kan eten. Retinto is de koe uit deze streek. Grote rode koeien met enorme hoorns. Je ziet ze hier overal in de wei lopen. Soort ‘vrije-uitloop koe’. En dat proef je! Je mes, en dat is geen vleesmes want die heb je niet nodig, ‘valt’ er door heen. Het vlees smelt op je tong. Wat een feestje.

Finishing touch

Petra en Ruud gaan nog een dagje Cádiz bezoeken terwijl wij druk aan de slag gaan met de laatste wijzigingen door te geven aan de architect. Nog eenmaal een kritische blik op de indelingen van de kamers en dan vooral de badkamers. De architect kan dan het definitieve plan doorgeven aan Fernando, de bouwer.

Olé Ola

De avonden met Petra en Ruud eindigen meestal in de Patio of op het dakterras bij Bonhomía. De dagen vliegen voorbij en voor we het weten zwaaien we ze uit. Tot de volgende keer en dan hebben we zeker een kamer voor jullie inclusief de flamenco show, Ola oh nee Olé.