mei 16, 2021

Landen

Door Sylvia

Zo zijn we al weer twee weken in Vejer. Niël heeft altijd twee weken nodig om te ‘landen’. zegt hij. Ik geloof dat ik dit keer bij hem aansluit. Ik herken dit totaal niet want als ik ergens landde met KLM was ik er gelijk. Nou had ik ook nooit twee weken de tijd om te landen!

Aarden en de boom in

We doen dus nog rustig aan om te aarden. Niël gaat aan de slag met de elektriciteit en allerlei klusje die nog in ons huisje liggen te wachten. Ik klim de boom in om de nispero’s te plukken. Helaas zijn ze dit jaar van slechte kwaliteit. Ik denk dat het ligt aan deze vochtige winter. Water, zon, water, zon… het lijkt of ze verbrand zijn.

Vangen!

Ruilhandel

Al met al toch een flinke zak nispero’s en voor de ruilhandel in de straat komen ze goed van pas. Esperanza, de overbuurvrouw roept me als ze me ziet. Ze heeft een tas vol verse groente uit hun moestuin op de campo (landje buiten Vejer). Dus kan ik haar een zak nispero’s geven met het excuus dat ze dit jaar niet al te ‘bueno’ zijn.

Casa grande

Zo staan we even over koetjes en kalfjes (over haar kinderen en kleinkinderen) te praten en vraagt ze of ik hun huis wil zien. Natuurlijk vind ik dat leuk, ben altijd benieuwd hoe mensen wonen. Achter deze voordeur gaat een enorm huis schuil met vijf slaapkamers, twee badkamers en achter hun patio nog drie appartementen voor de verhuur. En echt op z’n spaans ingericht. Ik ben benieuwd wat ze van ons tiny huisje gaat vinden…

Feestje

Het weekend hebben we een verjaardagsfeestje van Anne en Minouche op het strand. Iedereen neemt een drankje en hapje mee en zo genieten we van elkaar, het mooie weer en het lekkers. Sommige mensen van het groepje ‘De dutchies’ kennen we nog niet persoonlijk maar alleen via de Whatsapp. We zijn toegevoegd aan deze groepsapp door Anne. Tja, ook hier zoeken de Nederlanders elkaar op. En eerlijk gezegd ook fijn om zo nu en dan Nederlands te kunnen praten.

Fiesta a la playa

Oud wordt nieuw

Maandag weer aan de slag. Niël gaat een leuk kastje maken voor bij de wastafel. We hebben nog een oude deur uit het huis en daarvan maakt hij een ondiepe kast. Ook hier komt de oude vitrage van pas die ook in het badkamer raampjes hangt. De lampjes naast het bed worden aangesloten.

Stapje voor stapje

De lamp in de badkamer is gerestaureerd en brengt weer licht in ons leven. Het keukenkastje wordt gemaakt en gebrand zodat hij mooi bij het keukentje kleurt. De tuin wordt onkruidvrij gemaakt. De douchewand geplaatst. En de leren hoes om het bed gespannen. Albert Chapel heeft deze hoes voor ons gemaakt en we zijn er zó blij mee.

De natuur in

Maar we moeten natuurlijk ook van het mooie voorjaar genieten. De bloemenpracht is echt overweldigend. Anne komt met het plan om naar Sierra de Grazalema te gaan voor twee dagen. Haar vriendin/collega Ellen is met haar dochter Sascha voor een maand in Vejer en gaat graag mee. Woensdag lopen we wandeling 11 uit de wandelgids “Wandelen in Cádiz” Op een hoogte van zo’n 1200/1300 meter met geweldig uitzicht op onder andere het meer van Zahara de la Sierra. Boven ons houden de gieren ons in de gaten en wij hun.

Privé dal

We overnachten bij El Horcajo, één van de accomodaties uit het Ardanza programma. De cortigo ligt in een eigen dal en we hebben de accommodatie voor onszelf. Er staat een enorme moerbei boom op hun patio. En op het landgoed volop olijfbomen met beginnende olijfjes, citroenbomen vol met grote, sappige citroenen en nispero bomen met hele mooie nispero’s! We mogen plukken wat we willen. En dat doen we.

Stapstenen en koude riviertjes

Na een gezellige avond, een goede nacht rust en een lekker ontbijt gaan we de volgende dag weer op pad. Een wandeling vanuit het dorp Montejaque. We steken de rivier over met stapstenen en lopen zo de rivier af. Een mooi pad met enorm veel bloemen en ander natuurschoon. Rond twee uur strijken we neer aan de rivier om onze lunch op te eten. Anne en Niël nemen een verfrissende duik in het niet zo fris ruikende water. Op de terugweg bezoeken we de grot ‘Cueva del Gato’. Een enorm gangenstelsel van acht kilometer met 25 meren waar we niet in mogen 🙁 Het water wat uit de grot stroomt ziet er zo verfrissend uit… en dat was het brrrrr!

Afzakkertje

Terug in Vejer een afzakkertje en een bezorg-pizza op het dakterras bij Anne en Arco. Wat een gezellige dagen waren dit. Bedankt Anne, Arco en Ellen.

Dia del Mama

Moederdag gaat ook niet ongestoord voorbij. Alhoewel de kinderen in Nederland zijn heeft Annick gezorgd voor kadootjes en Niël ingeschakeld om voor mij een ontbijtje op bed te verzorgen. Afstanden zijn maar relatief dat blijkt maar weer. Dank je wel liefie. En ’s middags krijg ik van de jongens van Niël, ook nog een lief berichtje. Blij mee 🙂

Zo lief!

Soort van jammer

Ondertussen onze architect gemaild. Wij willen beginnen met de bouw. De vergunning is nog steeds niet binnen. De technische commissie heeft het goedgekeurd dus er zit schot in. Ondertussen hebben we nog steeds maar twee offertes gekregen van de vijf die aangevraagd zijn door de architect. Eén daarvan is zeker interessant. We willen dus met deze Fernando kennis maken en kijken of we met hem in zee gaan. Helaas liet de architect weten dat Fernando op z’n vroegst oktober kan beginnen met de bouw.

Brave Hollanders

Achteraf zijn we te braaf geweest. Wij zitten maar te wachten op de offertes en vergunning terwijl we de bouwer vast hadden moeten laten beginnen. Dat is zoals de Spanjaarden het doen. Al doende leert men. Dus open Zomer 2022 gaat hem niet worden. Nog even geduld.

En door…

Ondertussen gaan we gewoon door. Ons Tiny huis is bijna af. Daarna is de beneden verdieping aan de beurt en de buitenmuren. Dus we hoeven ons niet te vervelen. Mijn handen zijn nog niet echt actief. Ze hebben er geen zin in, te pijnlijk. Mijn hoofd daar en tegen wel. Ik ben met twee cursussen via Schouten en Nelissen begonnen. Dit wordt aangeboden door de overheid via Nederland leert door.nl. Volop cursussen waaruit je mag kiezen. Zo doe ik een cursus mindfulness (kan nooit kwaad) en tactvol communiceren (ook nooit overbodig). En via een andere site: “Schrijf blogs die klanten bereiken”. Dus ik verveel me niet.

En hier doen we het voor

Waar we ook intens van genieten is het weer. Ja ik ben wel verplicht aan jullie om dit te schrijven. Niet omdat ik jullie jaloers wil maken maar omdat ik deze winter zo vaak op het weer heb afgegeven. Dit weekend gaat het kwik oplopen tot 32 graden! Het eerste ijsje van dit jaar is een feit. En dan kijk ik naar de weersverwachtingen in Nederland… ik heb echt met jullie te doen. Maar alles went na twee weken heb ik wel eens gehoord.

Lekkerrrrr!