augustus 28, 2022

Hete zomer

Door Sylvia

Ik hoef jullie niet te vertellen dat deze zomer een hete zomer is. Ook in Nederland zijn er al heel wat warme dagen gepasseerd. In Spanje komt hitte golf 4 eraan. Hitte golf, ‘Cola de color’ in het Spaans, is wanneer de temperaturen boven de 40 graden komen. Gelukkig komt dat in Vejer nauwelijks voor maar alles richting de 40 graden is niet comfortabel.

Maar niet alleen de temperatuur neemt toe, ook het zeewater voelt als badwater. Dus over enkele jaren kan je hier ook diepzeeduiken en tropische vissen voorbij zien zwemmen. Zorgwekkend vind ik dit alles wel.

De temperatuur in ons huisje heeft enkele weken geleden een hoogtepunt bereikt van 30 graden. De warmtepomp die normaal gesproken onze vloerverwarming omzet naar koeling in de zomer, is losgekoppeld. De bouwer laat in de maand mei weten dat de pomp verzet moet worden. Niël gaat direct aan de slag en ontkoppeld de pomp. Jammer dat de bouwer er niet bijgezegd heeft wanneer de pomp verzet gaat worden. De hete zomer is lang, heel lang.

Ook de temperaturen tijdens de bouw lopen af en toe hoog op. Het gebouw staat maar de afwerking vergt aardig wat organisatie, geduld, samenwerking en flexibiliteit van ons. Zoals ik al schreef in mijn vorige blog voel ik de stress. Niël geeft ook aan de afgelopen tijd stress te ervaren. We zijn ons er van bewust en kunnen het gelukkig delen. We proberen ons af en toe los te rukken van de bouw. Maar zodra we op Plaza España even een wijntje drinken, gaat het gesprek al gauw weer over… de bouw. “Nee stop”, zeggen we dan, “niet nu, nu even genieten van elkaar en van alles om ons heen”.

Gelukkig is er genoeg afleiding in het dorp. De Velada, het twee weken durende feest, is volop aan de gang. Elke avond is er wel een optreden van Flamenco tot Rock voor jong en oud. De optredens beginnen om half elf uur ’s avonds maar meestal ‘storten’ we tegen die tijd in. In de weekends peppen we ons op, kleden ons leuk aan zoals de meeste Spanjaarden, om te flaneren in het oude centrum.

De eerste weken van augustus zijn twee bouwers, Juan en Paco, aan het werk bij een ander project. Wat is het stil op de bouw! De andere twee mannen, Jezus en Mario doen wat extra klusjes. We merken wat irritatie aan onze kant hoe ze deze maand augustus met de werkzaamheden omgaan.

Augustus is komkommertijd omdat veel bedrijven met vakantie zijn. Prima maar het kan niet zo zijn dat wij die komkommers moeten betalen. Ook al zijn de lange komkommers ‘Pepino Holandes’ hier naar Nederland vernoemd. Ik vraag me af waarom 😉

Hoogste tijd voor een gesprek met aannemer Fernando en architect José Mari. Ons Spaans gaat vooruit maar gelukkig kan Anita ons komen helpen met vertalen want het is belangrijk dat ze goed begrijpen wat we willen zeggen. Tijdens het gesprek wordt het mij even te veel en rollen er spontaan tranen over m’n wangen. “Laat mij maar even”, zeg ik. De stress zit hoger dan dat ik dacht.

Het lijkt wel of de prijzen gekoppeld zijn aan de temperaturen. De hittegolven wisselen zich af met inflatie golven. Wat een slecht jaar om een B&B te bouwen! We worden behoorlijk uitgedaagd.

Hete zomers brengen ook een hoop stof met zich mee kan ik je vertellen. Zeker als je op een bouwplaats woont. Zaterdag was ik er zo klaar mee, ik heb iedere centimeter in ons huisje schoongemaakt. Het was een dag vullende taak. Best knap in een huisje van maar 33 vierkante meter 😉

Een heerlijke stofvrije zondag is het resultaat. Maar maandag vliegen de stofwolken weer rond. Ik geef het op. Wat zal ik blij zijn als we volgend jaar helemaal klaar zijn.

Het lijkt alsof ik alleen maar aan het klagen ben. Beetje wel maar het werkt ook heerlijk therapeutisch om het van me af te schrijven. Sorry dat ik jullie er mee lastig val. Ik deel lief en leed met jullie en soms is dat wat meer leed dan lief.

Het positieve nieuws is dat afgelopen week de douches en kranen besteld en binnen zijn. De inbouw toiletten staan klaar om geïnstalleerd te worden. De elektricien Antonio en de loodgieter Diego zijn volop bezig om alle leidingen aan te leggen. Heeft het gesprek dan toch geholpen?

Roger en Annemarie van de firma Arcos, hebben alle leidingen voorbereid voor de vloerverwarming. Frank, onze engel, komt regelmatig helpen. Eind oktober gaat hij weer naar Nederland. We gaan hem missen en zoeken bij deze nog een vrijwilliger. Het zal lastig zijn om Frank te evenaren qua verhalen vertellen 😉 Om te ontstressen help ik af en toe ook weer mee op de werkvloer en dat bevalt goed. En Niël, daar heb ik geen woorden voor. Wat een energie heeft die jongen. Hij is niet te stoppen. Ben zo blij met hem.

September kom ik naar Nederland. Ik heb er zin in. Annick, mijn dochter heeft een eigen huis gevonden en ons appartement gaat in de verhuur. Dus ook daar werk aan de winkel. De persoonlijke spullen ga ik eruit halen. De nieuwe huurders hoeven alleen nog maar hun tandenborstel mee te nemen. Wel zo handig. Volgens de verhuurmakelaar is er veel vraag naar huurwoningen dus dat komt mooi uit. Een extra centje kunnen we wel gebruiken.

Ik hoop dat jullie allemaal een fijne zomer hebben gehad en nu gaan genieten van een heerlijk najaar. De scholen zijn weer open dus iedereen weer in het gareel. Ik zou willen dat ik dat ook kon zeggen. Nooit gedacht dat ik ooit zou toegeven dat een beetje regelmaat in het leven aangenaam is. Ik kan me er in ieder geval op verheugen als we volgend jaar open gaan en enig regelmaat mogen gaan ervaren.

We worden wel door menig B&B eigenaren in Vejer de la Frontera gewaarschuwd dat het heel druk is in het hoogseizoen. En inderdaad na het seizoen zien we ze behoorlijk afgepeigerd door het dorp schuifelen. Maar we zijn nog jong en schuwen hard werken niet. En alles beter dan bouwen en wonen op een bouwplaats want ‘heter’ dan dat kan het niet worden.