januari 7, 2021

Feliz Año Nuevo

Door Sylvia

Stille nacht, alhoewel…

De kerstdagen zijn gevierd en het jaar 2020 afgesloten. Kerstavond vieren we bij Anne en Arco. Zoon Jesse is thuis maar we moeten het zonder Nikki doen, dochter van Anne en Arco. Zij is zich in Nederland aan het oriënteren om volgend jaar een studie te gaan volgen. Als iemand nog een kamer weet in Utrecht, graag! Ook Azurrah en Reza zijn er gezellig bij. Man Robert van Azurrah, zit voor zijn werk als baggeraar drie maanden in Singapore dus hij kan helaas niet aanschuiven.

Kerst en Oud-Nieuw in Vejer

Mimelen

De kersttafel is prachtig gedekt door Anne. We genieten van een heerlijke maaltijd waar we allemaal onze best voor gedaan hebben. Tussen door wordt ‘Mimelen’ uit de kast gehaald. Het spel waar je een woord of handeling moet uitdrukken. Spelletje… altijd leuk. Deze kerstvrouw heeft nog wat kleine cadeautjes onder de boom gelegd… voor iedereen rood ondergoed!!

Sexy

Dit rode ondergoed is een Spaans gebruik. Deze draag je tijdens de jaarwisseling en brengt je geluk voor het komende jaar. Wil je het helemaal goed doen dan moet je het om 12 uur uittrekken en verbranden. Tja dat word me toch wel een beetje te heet onder de voeten…

Zo hebben de Spanjaarden nog meer tradities Lees dit artikel terwijl ik geld, koffer, druiven en string bij elkaar zoek.

Da-Niël

Eerste kerstdag schuift Daniël gezellig bij ons aan tafel. Hij zou naar zijn familie in Madrid gaan maar het risico dat hij z’n oude tante en oom aansteekt vind hij geen fijn idee. Daniël bakt heerlijke langoustine en een ander soort (neefje van de langoustine) garnaal. Hij bakt ze met veel passie (lees rook). De hele keuken staat blauw. We vluchten naar boven het dakterras op en besluiten daar het voorgerecht op te eten. Het is heerlijk weer, graad of 17. In het zonnetjes is het prima toeven met de garnalen en een heerlijk glas witte wijn.

Het vervolg

Nadat de dampen op getrokken zijn en de zon verder zakt verplaatsen we ons naar binnen. Het hoofdgerecht, varkenshaasje, filete de ternera de Retinto baked by Niël en de hartige taart met een frisse salade, made by me, smaken heerlijk. Dat afgetopt met een heerlijke ijskoffie met crumbled amaretto koekjes en slagroom… Dat wordt uitbuiken en voorlopig niet meer eten 😉

Calorieën

Tweede kerstdag, kennen ze niet in Spanje. We passen ons direct aan. Dus in plaats van nog een calorieën-maaltijd gaan we calorieën verbranden. Uitwaaien op het strand van Conil de la Frontera. Door een frisse wind belanden we al gauw op een leuk pleintje om een koffietje te drinken.

Uitwaaien op het strand van Conil

Prins en Prinses

De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw besteden we aan… klussen. Tja we willen proberen om eind januari ons huisje klaar te hebben zodat we kunnen verhuizen. De grootste uitdaging wordt het plafond. Dat moet gestuckt worden. Een aangezien Niël helemaal de slag te pakken heeft na 1000 vierkante meter stucken gaat dat vast wel lukken. De voorbereidingen zijn daarvoor in volle gang. Ik ben het plafond aan het afschrapen, pffff wat een hondenbaan. En Niël is het aan het egaliseren.

Mijn project ’torentjes’ is klaar. Deze ‘prinses’ kan trots zijn op haar kasteeltje. Mijn ‘prins’ is bijna door de voorraad kalk heen dus van de week in onze rode stalen ros op naar Sevilla.

Sevillanas

Om te integreren in Spanje ben ik op dansles gegaan met Anne en Paulien. Niet alleen goed voor de beweging maar ook voor mijn Spaans. Anne en Paulien spreken vloeiend Spaans en juf Maria… alléén maar Spaans. We proberen de ‘Sevillanas’ onder de knie te krijgen. Het is een veel gedanste dans bij de dorpsfeesten. Na deel één dacht ik, “dat valt mee”. De dans bestaat echter uit vier delen, “aii jaii jaii, dat valt tegen”. En dan leren we alleen nog maar de stapjes. De handen gaan later meedoen… hoop ik.

Keuzestress

Ondertussen is Niël klaar met het stucken van de badkamer en toilet. Daar komt dan nog een ‘estuco’ laag als toplaag op. Dit maakt het geheel waterdicht. Alleen welke kleur? Wat een dilemma. Met de flexa app kan je de wanden kleuren. Hieronder wat voorbeelden. Wat moet het gaan worden volgens jullie?

Last but not least

En dan is het de laatste dag van het jaar. We slapen lekker uit, ontbijten op ons gemak en ’s middags lopen we het dorp in. Het zonnetje schijnt lekker maar het is koud. Ja ja, ik weet het; ik ben een koukleum en een zeur. Gelukkig verkopen ze zelfs hier handschoenen. Ik heb er nog niemand mee zien lopen maar je moet toch ergens uniek in zijn 😉

De koukleumen

Oliebol

Op Plaza de España staan bij de Bodega enkele vrienden een wijntje te drinken. We schuiven gezellig aan. Het zijn twee homo stellen die hier al enkele jaren wonen. Eén stel is een Zweedse arts (Jerker) met een Spaanse vriend (Moi) die de Interieur winkel ‘Ecléctica Deco‘ heeft. En het andere koppel is een Canadese Zweed (Chris) of was het nou een Zweedse Canadees! die een leuk hotel (Casa Shelly) heeft met een Spaanse partner (Javier) de vredes-rechter. Leuke, gezellige mannen waar je het jaar goed mee kan afsluiten.

Na het ‘wijnen’ lopen we naar het hoger gelegen dorp waar we in het zonnetje een koffie met gebakje nemen. Dít als alternatief voor de oliebollen. Want als je ze niet kan kopen, heb je er zo ontzettend veel trek in. Wat is dat toch!

Zie je die ‘oliebol’?

Samen

De laatste avond van het jaar maken we samen gezellig. Het is sowieso een jaar van ‘ons samen’ geworden. Nog nooit hebben we zoveel tijd met elkaar doorgebracht. Vooral de fietstocht en het samen klussen was/is intensief. Hoe symbolisch is het dan om het jaar samen af te sluiten. We genieten eerst van kaasfondue en daarna van Guido Weijers. Om 00.00 uur gaan we met een whiskey het nieuwe jaar in. We proosten op een jaar waar onze droom waarheid mag worden!

2021

Wij wensen iedereen een Gelukkig Nieuwjaar! Onthoud van ’t oude jaar alleen de beste dagen. Dat zijn er veel meer dan je denkt. Geniet van de lieve mensen om je heen. Wacht niet tot het beter wordt maar maak momenten bijzonder. Feliz Año Nuevo.