november 21, 2023

De laatste loodjes wegen het zwaarst

Door Sylvia

Tja wie kent de uitdrukking niet. Google zegt bijvoorbeeld dat de uitdrukking is ontleend aan het wegen met een weegschaal met loden gewichten, waarbij de laatste kleine gewichtjes, de laatste loodjes, de doorslag geven. Juist door die laatste loodjes, die het zorgvuldigst werden afgepast, ontstond het evenwicht.’ Toch grappig dat dan de laatste kleine loodjes het ‘zwaarst’ zijn! Maar dat we na deze laatste loodjes in evenwicht zijn is een fijn vooruitzicht. Ik wik en weeg ondertussen nog even wat de laatste loodjes zullen zijn.

Eind van mijn dating-site in zicht

De laatste maanden zijn er steeds minder mannen op de werkvloer te vinden. Mijn datingsite kan ik bijna opdoeken. Ik kan niet wachten. Het is alleen nog Niël en ik, zo fijn.

Adios

De electriciën heeft zijn taak erop zitten. We ontvangen een certificaat dat het allemaal goed aangelegd is. Dit certificaat verstrekt hij zelf, wat op zich best vreemd is. Maar goed, wij zijn allang blij dat we eindelijk de stroom kunnen verhogen en drie-fase stroom kunnen aanvragen. Hoogste tijd om onze Boretti ovens te gaan gebruiken. De loodgieter… never ending story. Heeft het altijd te druk dus de laatste handvatten die hij nog op de kranen moet monteren kopen we zelf wel.

Auw

De rest van de mannen hebben hun werk ook opgeleverd. De één met meer succes dan de ander. We hebben een behoorlijke tegenvaller wat de badkamers betreft. De man in kwestie heeft veel ervaring als stukadoor maar achteraf blijkt dat hij geen ervaring heeft met het materiaal tadelakt. Dat betekent een ervaren man zoeken die sowieso één badkamer over gaat doen. De rest gaan we later vervangen. Wat een tegenvaller, zowel financieel als psychisch. We doen ons best om onze patio in een hoge kwaliteit neer te zetten. En dan is dit zó’n teleurstelling. Zeker omdat de man in kwestie niet wil toegeven dat hij het niet goed heeft aangebracht.

Luca y Mauricio

Gelukkig hebben we veel leuke mensen om ons heen om ons op te vrolijken. Zo loopt Maurice door onze straat met Luca, een Italiaanse vriend van hem. Ze nemen even een kijkje bij ons in de patio. Luca heeft een restaurant gehad in Dublin en is kookfanaat. Hij ziet onze Boretti en zegt: ‘Ik kom graag volgende week koken!’ Prima zeggen wij, kom maar langs. En daar zijn ze, met hun vrouwen en dochtertje Nora én vooral tassen vol boodschappen. Maurice helpt Luca en neemt gretig al de informatie op terwijl wij gretig zitten te wachten met alle heerlijke geuren uit de keuken. Ze zetten samen een geweldige maaltijd op tafel met smaken uit het Midden-Oosten.

Deliziosa

De week erna komen ze nog een keer met als thema: Italiaans. Hoe kan het ook anders. Helaas vertrekken Luca en Evie naar Italië op zoek naar een eigen wijngaard. ‘Maar we weten jullie te vinden Luca en Evie.’ Ondertussen ontwikkeld Maurice ook zijn kookskills en mogen wij af en toe testpersonen zijn. Wij klagen niet.

Deadline

In oktober moeten we er samen nog vol tegen aan. 16 oktober komt er familie van Niël. Zijn broer met vrouw en kinderen en de moeder van Niël. Enkele dagen later komen ook nog zijn zoon Stijn met vriendin Kelly. Dus dat betekent 4 kamers klaar voor gebruik. Vroeg beginnen en tot een uur of 7/8 door en uiteindelijk het laatste weekend ook. Het valt altijd tegen hoeveel tijd het kost om de ‘laatste loodjes’ op zijn plaats te krijgen. Maar om 7.00 uur zondagavond zijn we klaar en een half uur later arriveert de familie. We zouden echt zo in ‘Ik vertrek’ passen.

Quality time

Maar wat een heerlijke week hebben we daarna. De avonden worden laat, er worden veel herinneringen gedeeld en de familieband word gesterkt. We bezoeken nog een Bodega ‘Sancha Perez‘ waar we les krijgen over de olijven en druiven. De nodige flessen wijn worden gekocht en ’s avonds genuttigd. De familie gaat nog een dagje naar Cadiz terwijl ik een dagje naar Malaga ga om de verjaardag van Annick, m’n dochter, te vieren. Zij verblijft in Malaga om Spaans te leren. Heerlijk om haar even te zien en bij te kletsen.

Vakantie in spé

Na een week vol familie gaan we weer aan de slag. Eerlijk gezegd wel met wat opstart problemen. Het relaxte weekje smaakt naar meer. Ook aan Niël merk ik dat hij een behoorlijk vermoeidheid heeft opgebouwd. Niet zo gek natuurlijk want we zijn al even bezig. Dus we nemen ons zelf voor om te gaan kijken of we in januari/februari lekker een weekje op vakantie kunnen gaan. Alleen al het vooruitzicht, krijgt ons weer in beweging.

Vouwdeur of toch niet

Maar dan komt er weer zo’n ‘laatste loodje’ langs. De timmerman komt de vouwdeur in de keuken plaatsen. Blijkt dat hij niet echt de tekening gevolgd heeft die we hem aangeleverd hebben maar een eigen idee erop losgelaten heeft. De werknemer die hem plaats belt de baas. De deuren, het glas en alle materialen worden opgehaald zonder dat hij een woord zegt. Alleen nog een appje dat wij de materialen die wij aangeleverd hebben, kunnen komen ophalen. ‘Huhh! Het lijkt wel of hij de deuren niet wilt aanpassen.’

Ego’s

Na anderhalve weekje, zonder enige reacties op mijn Whatsapp berichten, rij ik met Anita (onze tolk in moeilijke tijden) naar Manolo. Mij zegt hij geen gedag. Hij houdt een klaagzang over ons naar Anita, dat wij steeds de dingen veranderen. Toch jammer dat z’n ego in de weg zit en niet gewoon toe kan geven dat hij een fout heeft gemaakt. Maar ja, daar hebben meer Spanjaarden last van, pfffff. Maar goed als wij het meerwerk wat hij er nu nog aan heeft, betalen wilt hij de veranderingen wel aanpassen. ‘Grommmm, eerste reactie; nee we gaan niet betalen voor jouw fouten.’

Trots of ego?

Na een week te laten rusten en wat wijze woorden van m’n broer, zetten we onze trots (of is het ook ego?) aan de kant en laten Manolo weten dat hij de schuifpui kan aanpassen. Ik ben reuze benieuwd hoe hij er deze keer gaat uitzien 🙂

Winteractie

Tussendoor ontvangen we nog andere ‘gasten’ die gebruik maken van onze Winteractie. En dat is; 4 nachten betalen, 5 nachten verblijven voor 400 euro per kamer. Lees er meer over in de vorige blog: Actie. Begin oktober komen Irma en Bart langs die kamer ‘Halo’ inwijden. Een maand later komen René en Nicole. Zij treffen het ontzettend met het weer want de week dat zij er zijn lijkt het wel weer voorjaar en dat in November! Dus wil je ook genieten deze winter van de heerlijke winterzon… Je bent van harte welkom

Net echt!

Er zijn nu op het moment van schrijven 3 kamers klaar + de logeerkamer in ons oude huisje maar die is de afgelopen 2 jaar al volop in gebruik. Tijd om de fotografe Gaby te laten komen om wat fotoshoots te nemen voor onze website. We zorgen dat de kamers en de patio helemaal opgeruimd zijn. Wat ziet het er mooi uit! Als je niet de deuren van de andere 3 kamers open doet lijkt het klaar. Oké, behalve de keuken schuifpui dan.

Klussen in Nederland

Niël vertrekt voor 10 dagen naar Nederland om zijn zoon Sierd en vriendin Felicia te gaan helpen in hun nieuwe huis. Niël legt samen met hun de vloer in de woonkamer en keuken. Daarbij nog wat kleine klusjes. Ja hij moet wel blijven klussen anders krijgt hij afkick verschijnselen. Maar vooral het even uit de patio zijn, doet hem goed. Hij verblijft bij mijn broer Arnold (wie kent hem niet!) en schoonzus Hanneke waar hij gruwelijk verwend wordt. Hij komt als herboren terug.

Alleen… heerlijk

Op de dag dat hij vertrekt komen René en Nicole aan dus ga ik ook in de relax-stand. Heerlijk genieten van hun gezelschap, het mooie weer en de opgeruimde patio. Het leven is zo slecht nog niet. Nadat zij weer naar Nederland vliegen ben ik nog 5 dagen alleen in de Patio. Voor mij de allereerste keer alleen in de Patio. En nu merk ik dat ik dat ook gemist hebt, tijd voor mezelf. En dat zegt niets over Niël want we zijn tot de conclusie gekomen dat we een superteam zijn. Maar ik geniet heerlijk van alle tijd voor mezelf en blijf doorgaan in de relaxstand. Eindelijk kan ik me er toezetten om deze blog te schrijven. En ik heb er weer lol in.

Loodje zonder ego

O ja, nog een loodje! Voor de loungebank bestellen we kussens die we net voor de fotoshoot kunnen ophalen. Helaas hebben ze bij twee kussens de naden aan de verkeerde kant gestikt. Pffff, kan er dan echt niets in één keer goed gaan. Terug naar de winkel. Gelukkig geeft Maribel toe dat het een fout is en gaat ze nieuwe stof bestellen voor nieuwe kussens. En raad eens, we hoeven nog geeneens bij te betalen

Wie o wie komt ons verlichten

Maar goed de laatste loodjes liggen er nog. We gaan ze deze week weer oppakken en hopen dat ze vanaf nu minder wegen. En wie komt ons nog verblijden met een bezoekje? Dan zijn de laatste loodjes voor ons wat lichter.