oktober 17, 2021

Aanvliegen

Door Sylvia

Er wordt (weer) wat afgevlogen door iedereen. Niet alleen de mens maar ook de vogels. Het najaar staat bekent voor de trek van Noord naar Zuid. Niet alleen familie en vrienden maar ook de vogels.

Op naar het Zuiden

Na anderhalve week Nederland, vlieg ik naar het Zuiden met Lucy en Bert. Zij blijven twee nachten en rijden dan naar het altijd gezellige Cádiz. Zaterdagavond hebben we een feestje en vragen we of ze zin hebben om terug te komen Zo gezegd, zo gedaan. ’s Middags horen we dat het feestje niet doorgaat.

Verwennerij

Lucy stelt voor om dan voor ons te koken. En wie Lucy kent weet ook dat zij er een feestje van kan maken. En wat voor één. We genieten van het driegangen diner met bijpassende wijnen. Ze blijven nog een paar nachten want we zijn nog lang niet uitgepraat. Maar aan alles komt tot een eind. We nemen afscheid van elkaar en ze beloven zeker terug te komen.

Almacén… almawatte?!?

We gaan weer aan de slag met de gastenkamer want er zijn nog kleine details af te werken. Ook Ikea roept weer, dus op naar Jerez. Een auto vol voorraadbakken om in de Almacén (voorraadkamer/washok) enige orde te scheppen. Dit wordt het laatste kamertje in ons huisje wat nog aandacht `(lees renovatie) nodig heeft.

Arnold en Hanneke

De gastenkamer is weer aan kant voor de volgende visite. M’n broer en schoonzus, Arnold en Han komen een weekje langs. Heerlijk om ze weer te zien. Zij waren er in 2018 bij toen wij voor het eerst op de patio kwamen met de makelaar. Niet wetende dat dit ons nieuwe thuis zou worden.

Relaxen, klussen, shoppen

We wandelen, praten, gaan naar het strand. Dwalen door ons dorp, eten een ijsje. Maar de mannen gaan ook nog samen een klusje klaren. De nieuwe boiler moet opgehangen worden. Dit terwijl Han en ik de markt in Conil de la Frontera onveilig maken.

Cava Elly

Uiteten daar krijgen we nooit genoeg van en Corredera 55 is toch wel één van onze favorieten. Elly, een Ierse dame heeft daar de leiding en heeft ontzettend aardig personeel. Zij is de dame van de Cava (Spaanse bubbels). Je gaat er bijna nooit weg zonder dat je wel een glaasje Cava van haar krijgt.

Zangtalenten

Deze avond zit Elly samen met haar man James en vrienden ook bij Corredera 55 te dineren. Er zitten nog een paar gasten wanneer één van haar vrienden een gitaar tevoorschijn haalt. We luisteren, genieten en zingen met z’n allen mee uit volle borst. En ja, we doen uiteindelijk het licht uit. Wat een topavond.

Keezborden

Arnold en Han gaan een dagje naar Tarifa terwijl wij nog wat doorklussen. Aan het eind van de middag komen ze terug en nemen een flinke regenbui mee. Vraag me niet waarom! We laten ons daar natuurlijk niet door uit het veld slaan. Regen betekent spelletjes. Het favoriete spel ‘Keezborden‘ komt uit hun koffer. Wat een fanatisme maakt dat los. Heerlijk gelachen en helaas hebben de mannen gewonnen 🙁 Revance volgt.

Deuren van staal

Het weer is de volgende dag weer opgeklaard. Terwijl wij naar staalboer Muñoz gaan, vertrekken Arnold en Han naar het strand. We gaan kijken wat de staalboer voor ons kan betekenen om de deuren te gaan maken voor onze B&B. Niël heeft een mooi ontwerp getekend en het plan is om eerst een prototype te laten maken die we in de Almacén plaatsen. Zo kunnen we kijken of de deur naar tevredenheid is. Deze moet dan 15x geproduceerd gaan worden.

Nasi Anne

’s Avonds schuif Anne aan bij het avondeten. Een grote pan nasi met kipsaté, gebakken eitje, kroepoek en pindasaus. Niet echt Spaans maar wel heel lekker. Leuk dat ze elkaar leren kennen want beiden hebben natuurlijk al regelmatig over elkaar gehoord.

Wandeling 4

Hoogste tijd om ook weer een wandeling uit het e-book ‘Wandelen in Cádiz‘ van Anne te gaan ontdekken. Een must have als je hier naar toe komt en van wandelen houdt. Zo rijden we de volgende ochtend rond een uur of tien naar Bolonia om de kustwandeling naar Paloma Baja te gaan maken. Niël blijft thuis want hij is nog steeds niet uitgeklust 😉

Zandklunen

We zijn al snel de markering van de wandeling kwijt maar weten dat we de kust rechts van ons moeten houden. Via zandpaadjes tussen de bomen door en met behulp van Google Maps komen we na ruim 2 uur aan bij het door Anne beloofde restaurant. Helaas… gesloten. Het dorp heeft nog een lokaal eettentje waar we een heerlijke lunch nemen.

Strandjutten

De terugweg gaat over het strand. Vanwege de vloed gaan we af en toe naar een hoger gelegen padje. Het is een geweldige wandeling maar we voelen het wel in de beentjes. Na anderhalve uur ploffen we neer op een terrasje in Bolonia waar we genieten van een lekker drankje en geweldig uitzicht.

Netflix

De laatste dag is aangebroken van Arnold en Han. We wandelen ’s morgens het dorp in om nog wat kleine souveniertjes te kopen en lopen zo de Filmset op. Wat blijkt… Vejer wordt vier dagen lang overgenomen door Netflix. Volgend jaar zal de miniserie ‘Las de la Ultima Fila‘ met opnames in Vejer te zien zijn op Netflix. Ik hou jullie op de hoogte.

It’s all in de details

Een week nog voor de volgende visite aankomt. We gaan aan de slag met de laatste kleine toevoegingen voor de gastenkamer. Niël maakt een ladekastje, een beetje van Ikea (bakjes) maar vooral veel van hemzelf. Twee leuke bankjes, één onder het kledingrek en de ander staat te pronken aan het voeteneind van het bed. Gemaakt van de oude balken van de vloer. Nog wat knopjes in de badkamermuur om kleding of handdoek aan op te hangen. En restauratiewerkzaamheden aan het metselwerk boven het raam.

Trots op mijn handyman

De gastenkamer is nu echt klaar. We zijn er ontzettend blij mee. En wat trots ben ik op Niël. Hij is zo verdomd handig. Wanneer ik zeg: “Het lijkt me wel leuk om daar en bankje neer te zetten” dan heeft hij het al gemaakt.

Lekker ruimen

Het volgende wat aangepakt gaat worden is de almacén. Daar staat nu de wasmachine/droger en heel veel spullen. Eerst maar aan de slag om wat ruimte te maken. Alle bakken die we een paar weken geleden gehaald hebben komen daar goed van pas. Ik vul ze allemaal en stapel ze op in het voorportaal van de gastenkamer. Zo Niël, je kan weer aan de slag met metselen, vloer leggen en de kastruimtes maken.

Fietsen en plonsen

Op zaterdag besluiten we de fietsen onder het stof vandaan te halen. We kunnen ons niet meer heugen wanneer het de laatste keer was dat onze billen het zadel geraakt hebben. We fietsen via het natuurpark La Breña richting Barbate en komen daar op het verlaten strand. Wat een geweldig gevoel om langs de branding te fietsen en onderweg een duik te nemen op ons ‘privé strand’. In Zahara de los Atunes eten we een ijsje en fietsen weer terug via het strand naar Vejer. 50 kilometer staat er op de teller, we kunnen het nog

Nieuw kapsel voor Nispero

Niet alleen de almacén wordt aangepakt maar ook onze Nisperoboom. Stuart, een Engelsman van El Jardinero Mágico, komt donderdagochtend met zijn boomzaag, shredder en collega en nemen de patio over. De hele patio ligt vol met takken, bladeren en stof. De boom is een koppie kleiner gemaakt. Het gaat ons ook wel een beetje aan het hart maar wat een licht ineens op de patio. Patio de la Luz is werkelijk Patio van het licht geworden.

Paniek!

’s Avonds komt familie Mus (stuk of tweehonderd) om zoals elke avond een plekje te veroveren in de boom voor de nacht. Maar deze avond vliegen ze met z’n allen in paniek om de boom. Waar moeten ze nu allemaal de nacht doorbrengen! Een deel strijkt na veel gekwetter neer maar het andere deel gaat een ander onderkomen zoeken. De volgende avond komen ze niet meer terug. Sorry musjes, we gaan jullie gezellige gekwetter missen.

Nieuwe ‘musjes’

Ton en Jet komen dezelfde dag ‘aanvliegen’. Zij hoeven niet de boom in maar zijn de eerste gasten in onze ‘volledige gastenkamer’. We hebben een paar heerlijke dagen met ze. We wandelen wat af, van dorpswandeling naar strandwandeling naar een wandeling in het natuurpark La Breña. Heerlijk om ze ons dorp en onze patio te laten leren kennen. Ze komen zeker terug als de patio afgebouwd is. Zelf gaan ze nog enkele dagen naar Tarifa en richting Malaga voordat ze weer naar huis vliegen.

Druk druk druk 😉

We hebben zowaar een echte wisseldag op de dag dat Ton en Jet vertrekken. ’s Avonds komen Sandra en Bernhard, mijn nichtje met haar man. Dus beddengoed wassen, kamer schoonmaken en alles weer in gereedheid brengen. Dit wordt straks realiteit maar dan met zeven kamers. Ik kan niet wachten.

Aanvliegen

Onze Nispero boom ging van groot naar klein en onze patio gaat straks van klein naar groot. Gelukkig ‘vliegen’ onze familie en vrienden niet in paniek weg na een bezoek aan onze patio. De bouw gaat halverwege november beginnen. We kunnen niet wachten tot familie, vrienden en heel veel gasten dan vanaf eind volgend jaar aan komen ‘vliegen’ om onze patio te gaan bewonderen.